Dirigent Harmonie: Marc Claes

Marc Claes startte zijn muzikale carrière als dirigent bij het JEN – Jeugdensemble Peer in 1981. Dit vriendschapsorkest werd opgericht op vraag van het jeugdopvangcentrum in Mol om de jaarlijkse kerstviering te verzorgen. Al gauw groeide dit ensemble uit tot een groep van een 30-tal muzikanten met een gevarieerd instrumentarium inclusief gitaar en piano. Tot 1986 stond Marc aan de leiding van dit orkest.
In 1985 werd Marc door het bestuur van de Koninklijke Harmonie De Bergengalm als dirigent gevraagd om een jeugdorkest op te starten. Dit orkest had als doel om beginnende muzikanten op te leiden en hen voor te bereiden om door te groeien naar het harmonie-orkest. In het eerste jaar telde het jeugdorkest 5 muzikanten. Door de jaren heen groeide het jeugdorkest uit tot een volwaardig orkest van zo’n 60-tal muzikanten. Na 12 jaar, in 1998, heeft Marc zijn dirigeerstokje voor het jeugdorkest overgedragen aan Anke Coomans.
Ondertussen was Marc in 1997 gestart als dirigent van Koninklijke Harmonie De Eendracht te Meulenberg. Dit korps groeide voort uit een bigband die vooral concerten verzorgde in tenten en op feesten. Sindsdien verzorgden ze jaarlijks een eindejaarsconcert en een thema-voorjaarsconcert in het Casino van Houthalen. In het jaar 2000 bekroonde ze hun 1ste deelname aan het concours met de titel van Limburgs kampioen en behaalde 86%. Op uitnodiging van Vlamo, nam de harmonie twee jaar later deel aan het provinciaal concours en behaalde maar liefst 91%.
In 2006 verliet Marc de Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg om in 2007 tijdelijk terug te keren naar de Jeugharmonie van Harmonie De Bergengalm in Hechtel. Na het ontslag van de vorige dirigent aanvaardde Marc het dirigentschap totdat er een nieuwe dirigent was gevonden.
Op 4 januari 2007 gaf Marc zijn 1ste repetitie als dirigent van Koninklijke Harmonie Sint-Lucia in Engsbergen. Hier was hij vijf jaar actief als dirigent. Met dit orkest behaalde Marc 91% op het Internationaal Concours te Luxemburg. Op het Internationaal Concours in Gardameer – Italië werd de harmonie 1ste in hun afdeling met niet minder dan 91%. In 2011 ging KHarmonie Sint-Lucia op concertreis door Shanghai, China en gaf er 5 concerten.
Sinds mei 2012 is Marc dirigent van de Koninklijke Harmonie De Bergengalm. Hij volgt er Willy Fransen op als dirigent.
Marc was als muzikant actief bij KH Peer, KF Achel, KF Eksel, KH Bergeyck, Brassband Noordlimburg en BigBand Yentle Zonhoven. In het verleden bespeelde hij de Trompet, Altohoorn, Es & Bes Bas. Momenteel bespeelt hij de Euphonium en de Schuiftrombone.